Bij het kopen van een racefiets is het van groot belang om rekening te houden met het frame. Dit moet je namelijk zien als het hart van je fiets, het grootste gedeelte van je budget besteedt je dan ook hieraan. De frames kunnen geproduceerd zijn van diverse materialen, in dit artikel informeren we je over de meest voorkomende exemplaren.
Koolstofvezel
Op het moment is koolstofvezel het meest begeerde framemateriaal voor racefietsen, terwijl het direct ook een ultradure keuze is. Frames van koolstofvezel zijn echter niet allemaal gelijk. Tussen de goedkope en dure koolstofvezel is er namelijk een groot verschil. Dit hangt af van het type vezel dat gebruikt wordt, maar ook van hoe het vervaardigd is. Ontwerpers kunnen koolstofvezel namelijk gemakkelijk manipuleren, wat ze niet altijd voor een goed doeleinde doen bij het designen van een frame voor een racefiets. Kiezen voor een duur koolstofvezelframe is echter sowieso een aanrader.
Aluminium
Als je een racefiets op het oog hebt die niet al te duur is dan is de kans groot dat het een frame heeft dat gemaakt is van aluminium, al zijn er ook veel uitstekende fietsen met een aluminiumframe die duurder zijn. Desondanks is dit materiaal over het algemeen goedkoop, terwijl het ook zeer geschikt is om fietsen van te maken doordat het stijf en licht is. De nieuwste aluminiumframes beschikken over een aantal geavanceerde functies en designaccenten. Ook een elektrische fiets heeft trouwens vaak een aluminiumframe.
Staal
Tot de jaren 80 was staal het dominante framemateriaal voor racefietsen, maar vandaag de dag is het ingehaald door koolstofvezel en aluminium. Alsnog is het in de handen van een goede designer een fantastisch materiaal voor frames. Staal wordt daarom vaak gebruikt op aangepaste fietsen en toerfietsen. Bij deze tweewielers is het gewichtsverlies namelijk niet echt belangrijk, wat nodig is aangezien staal zwaarder dan aluminium is. Een frame van dit materiaal kan echter alsnog zeer comfortabel voor je racefiets zijn.
Titanium
In het verleden was titanium een exotisch materiaal, maar dit is tegenwoordig niet langer het geval. Alsnog wordt het niet veel gebruikt voor het maken van een racefietsframe, terwijl het wel veel voordelen biedt. Zo is het net zo licht als aluminium en zo duurzaam als staal, terwijl het ook nog eens een goede corrosiebestendigheid heeft. Een nadeel van titanium is echter dat het lastig is om mee te werken, waardoor het altijd al een duur materiaal is geweest voor racefietsframes.
Geef een reactie