Het lijkt voor velen zo vanzelfsprekend: je loopt de deur uit, stapt op de fiets, in de auto of de bus. Maar voor heel veel mensen is het niet zo simpel. Van ouderen die niet meer zo goed ter been zijn tot jonge kinderen die op het speciaal onderwijs zitten, ver van huis: voor deze mensen is er het zorgvervoer.
We spraken met Marc Bolderman, behept met de dagelijkse leiding over Willemsen- De Koning, één van grootste zorgvervoerders van Nederland. Over het belang, de uitdagingen en de mooie kanten van het zorgvervoer.
Marc Bolderman: “Zorgvervoer is essentieel omdat het ouderen, kinderen, mensen met een beperking en chronisch zieken in staat stelt om deel te nemen aan de maatschappij. Onze chauffeurs bieden niet alleen veilige en comfortabele ritten, maar vervullen ook een sociale rol door te luisteren en mensen te helpen waar mogelijk. Voor veel van onze passagiers is het ritje dan ook een belangrijk sociaal moment.”
Speciale vaardigheden
Op de vraag hoe hij de juiste mensen vindt voor deze mooie taak antwoord Bolderman: “Rijvaardigheid is belangrijk, maar we hechten ook veel waarde aan sociale vaardigheden en behulpzaamheid. Onze chauffeurs volgen trainingen om beter met verschillende doelgroepen om te kunnen gaan. We streven ernaar om passagiers zo veel mogelijk vaste chauffeurs, routes en tijden te bieden, wat vooral voor kinderen belangrijk is omdat het vertrouwen en zekerheid geeft.”
Willemsen-De Koning
Marc Bolderman: “Willemsen-De Koning begon meer dan 25 jaar geleden als een klein familiebedrijf met een handvol voertuigen. In de loop der jaren is het bedrijf gestaag gegroeid, mede door onze focus op kwaliteit en klantgerichtheid. Tegenwoordig zijn we een van de grootste zorgvervoerbedrijven in Nederland met een wagenpark van meer dan 2000 voertuigen en een team van toegewijde chauffeurs die dagelijks duizenden passagiers veilig vervoeren.”
Duurzaamheid
“Duurzaamheid is cruciaal voor ons,” aldus Bolderman. “Het was bijvoorbeeld nogal een uitdaging om duurzame en toegankelijke voertuigen te vinden geschikt voor ons soort vervoer. We hebben daarom de samenwerking gezocht met een Duitse autofabrikant en hebben elektrische voertuigen met een lage instap ontwikkelt. Nu is ongeveer 30% van ons wagenpark, meer dan 600 voertuigen, duurzaam en grotendeels elektrisch aangedreven. We streven ernaar om volledig CO2-neutraal te worden en verkennen voortdurend nieuwe duurzame brandstoffen zoals Groen Gas en waterstof.”
Bolderman vervolgt: “Naast elektrische voertuigen, optimaliseren we onze ritplanning om onnodige kilometers te voorkomen en het brandstofverbruik te verminderen. We monitoren en verbeteren continu het rijgedrag van onze chauffeurs. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Sinds 2011 hebben we een eigen garage waar we afvalstoffen op een duurzame manier verwerken. Door te investeren in een groen wagenpark en efficiënte processen, verkleinen we onze CO2-voetafdruk per kilometer.”
Onbetaalbaar
Tot slot vragen we Marc Bolderman waar hij zijn drive vandaan haalt om zich met hart en ziel in te zetten voor zijn bedrijf, zijn medewerkers en de mensen die hij vervoert. “Wat mij zo aanspreekt in het zorgvervoer, is het gevoel van voldoening dat ik krijg van het positief beïnvloeden van mensenlevens. Elke dag vervoeren we kwetsbare mensen die extra zorg en aandacht nodig hebben. De wetenschap dat we het kostbaarste bezit van mensen, hun kind of moeder, veilig vervoeren, maakt ons werk bijzonder.” Bolderman besluit: “De glimlach van een passagier die veilig en comfortabel op de plaats van bestemming aankomt, is voor mij onbetaalbaar.”
Geef een reactie