Veel mensen met een e-bike krijgen in de winter te maken met de invloed van de lagere buitentemperatuur op het rijbereik van hun e-bike. Er kunnen in de winter veel minder kilometers gefietst worden met een volle accu dan in de zomer. Hoe kan dit? Waar moet rekening mee gehouden worden en hoe kan er het beste omgegaan worden met de accu in de winter?
De actieradius van een e-bike kan in de winter tot wel een kwart dalen. De lage buitentemperatuur beïnvloedt het chemische proces van de accu en zorgt ervoor dat de interne weerstand stijgt. Het gevolg hiervan is dat de batterij niet meer de maximale capaciteit kan leveren. Gelukkig is dit probleem maar tijdelijk en verbeteren de prestaties weer zodra de temperatuur stijgt.
Tijdens de wintermaanden is het wel belangrijk om de fietsaccu met zorg te behandelen. Door de koude temperatuur is de accu een stuk kwetsbaarder dan normaal. Bescherm je accu goed en leg deze op een warme plek op kamertemperatuur. Als je de batterij voor langere tijd op een koude plek bewaart is de kans op diepontlading groot. Hierdoor raakt de fietsaccu beschadigd en kan deze niet meer gebruikt worden. Het is niet goedkoop om een nieuwe accu te moeten kopen of de fietsaccu te reviseren bij een gespecialiseerde reparateur.
Het is natuurlijk zonde als de accu beschadigd raakt, terwijl dit voorkomen had kunnen worden. De volgende tips helpen je om jouw accu in de winter te beschermen:
- Voorkom diepontlading. Laad de accu meteen op als deze leeg is en leg deze nooit volledig leeg weg. Dit is zeer schadelijk voor de accu.
- Bewaar de accu op een droge plek op kamertemperatuur. Laat de accu niet buiten in de kou of regen staan.
- Als je de accu in de winter niet of nauwelijks gebruikt is het verstandig om deze eens per maand op te laden. Hierdoor zal de accu nooit te ver leeg lopen en beschadigd raken. De accu hoeft niet continu aan de lader te blijven liggen.
- Je kunt eventueel een speciale hoes om je accu doen om de batterij te beschermen tegen de koude buitentemperatuur.
Geef een reactie