Het is een mooi voornemen om als ondernemer duurzamer te werken. Dit is ook steeds meer de norm. Het maken van duurzame keuzes als ondernemer is niet alleen goed voor het milieu, maar kan dus ook bijdragen aan positieve bedrijfsresultaten en reputatie. Maar het kan moeilijk zijn om hierin de eerste stappen te zetten. Ben je op zoek naar inspiratie? Lees dan zeker verder.
Duurzaam vervoer
Je ontkomt er als ondernemer haast niet aan dat je veel onderweg bent. Je hebt de hele week door afspraken, met klanten en leveranciers bijvoorbeeld. Toch kun je slimme stappen zetten in het type vervoer dat je kiest. Nu is het vaak niet haalbaar om (volledig) op openbaar vervoer over te stappen: reizen duurt op deze manier veel langer en er is een groot risico op vertragingen. De auto is praktischer en comfortabeler. Maak daarentegen wel bewuste keuzes met auto lease zakelijk. Je hebt namelijk veel auto’s om uit te kiezen. Ga op zoek naar een energiezuinig en duurzaam model, idealiter met een goede reputatie. Al helemaal als je klantenkring dit belangrijk vindt, is dit een verstandige optie. Elektrische auto leasen zakelijk is sterk in opkomst, om duurzaam en betaalbaar te rijden. Daarnaast biedt elektrisch rijden ook een gunstige bijtelling. En laden is voordeliger dan tanken. Werk je met een team? Je kunt ook je werknemers een elektrisch leasecontract aanbieden. Of motiveer je werknemers om op duurzame wijze van en naar de werkplek en andere afspraken te komen.
Energie-efficiëntie
Zet in algemene zin in op energie-efficiëntie binnen je bedrijfsvoering. Dit kan variëren van het gebruik van energiezuinige apparaten tot het investeren in hernieuwbare energiebronnen. Laat je hier ook vooral over adviseren of ga in gesprek met andere ondernemers: hoe pakken zij het aan? Een ander bekend voorbeeld is de mogelijkheid om vaker vanuit huis te werken. Dit bespaart de nodige energie, zeker als je met een team werkt. Zo kun je op bepaalde dagen de kantoorruimte leeg laten staan: hier wordt geen energie verbruikt als dit niet nodig is. Ook is vervoer niet nodig op dergelijke momenten. Dat niet alleen, veel werknemers zijn blij met een of een paar thuiswerkdagen de week. Het zorgt dus tevens voor meer tevredenheid in het team.
Duurzame bedrijfsvoering
Integreer duurzaamheid in alle aspecten van je bedrijfsvoering, van productieprocessen tot marketingstrategieën. Verkoop je producten? Dan zet je ook in op duurzame in- en verkoop. Kies leveranciers die duurzame praktijken hanteren. Probeer dit zo goed mogelijk te controleren. Koop producten en grondstoffen in met milieuvriendelijke certificeringen en start met een samenwerking met lokale leveranciers om de ecologische voetafdruk te verminderen. Bevorder daarnaast duurzaam transport, zoals pakketvervoer op de fiets of met elektrische wagens.
Kantoorinrichting
Richt het kantoor zo milieuvriendelijk in. Hierin kun je verschillende acties ondernemen. Denk aan het verminderen van het gebruik van papier, door alleen te printen als het echt nodig is. Wegwerpbekers en andere wegwerpitems zijn verleden tijd. En ook de details tellen mee, zoals het gebruiken van energiezuinige verlichting en groene schoonmaakproducten. Verminder afval, en zet juist wel in op recycling en hergebruik in het kantoor.
Maatschappelijke betrokkenheid
De laatste tip: betrek je bedrijf bij duurzame maatschappelijke initiatieven. Of overweeg het opzetten van programma’s voor vrijwilligerswerk of het doneren aan goede doelen. Betrek daarbij direct je werknemers bij duurzame praktijken. Bied trainingen aan en creëer bewustwordingscampagnes om een duurzame bedrijfscultuur te bevorderen. Dit is uiteraard ook positief voor je bedrijfsreputatie. Communiceer ook altijd open over je inspanningen op het gebied van duurzaamheid, naar onder andere je klanten en andere belanghebbenden toe.
Het maken van duurzame keuzes als ondernemer vereist toewijding, maar het is zeker mogelijk. Laat het goede voorbeeld zien – en inspireer daarmee andere ondernemers of betrokkenen. Zo kun je alleen maar trots zijn op je bedrijf!
Geef een reactie