Hardlopen kan aanvoelen als een ontmoedigende uitdaging. Naast de angst om een blessure op te lopen of dat je de eerste kilometer al doodop zal zijn, zijn er nog 101 andere excuses die je kunnen afschrikken. Lees deze tips over training en uitrusting en je zal in een mum van tijd beter presteren en je zelfzekerder voelen. Het zou zomaar eens jouw fitste jaar kunnen worden!
1. Zorg dat je de juiste sportschoenen draagt
Het klinkt zo voor de hand liggend en toch zie je talloze mensen lopen in schoenen die geen ondersteuning bieden. Hardlopen is een gratis sport, zeker als je het vergelijkt met een duur abonnement van de sportschool. Maar je mag niet vergeten om in goede loopschoenen te investeren. Dit betekent niet dat je de duurste sportschoenen moet kopen. Je hebt iets nodig dat je voet goed ondersteunt, vooral als hardlopen nieuw voor je is. Ga eens langs bij Nike of Runner’s Lab, hier kan je gratis een loopanalyse laten afnemen. Zo vind je de perfecte schoen voor jou! Zo kom je erachter of je overproneert (dit is wanneer je voet naar binnen rolt wanneer je landt) of een neutrale stijl nodig hebt. Vaak denken mensen ook dat ze nood hebben aan ondersteuning, terwijl ze eigenlijk demping nodig hebben. Als je een neutrale loper bent, heb je geen opgebouwde schoenen nodig die je voetpositie handhaven, maar heb je misschien wel schokdemping nodig.
2. Een goede sportbeha is net zo belangrijk
Voor vrouwen is het van vitaal belang om te investeren in een goed passende sportbeha die je niet alleen helpt bij het hardlopen, maar ook belangrijk is voor de gezondheid van je borsten. Het maakt niet uit welke maat je hebt, hardlopen kan je borsten door een hel laten gaan. Investeer dus in een goede sportbeha die goed is aangemeten!
3. Zeg ons na: je bent een hardloper
Er wordt veel gesproken over het zijn van een ‘echte hardloper’. Zijn echte hardlopers mensen die elke dag hardlopen? Moet je een 10K, halve marathon of zelfs een marathon hebben gelopen om jezelf als een ‘echte hardloper’ te beschouwen? Nee! Je bent een hardloper zodra je je sportschoenen aantrekt en in beweging komt. Dit heeft invloed op je motivatie en zorgt ervoor dat je beter voor jezelf zorgt. Nog een tip voor meer motivatie: koop een leuke sportoutfit. Hoe meer mooie outfits, hoe vaker je ze wil dragen en hoe meer je zal sporten.
4. Goed opwarmen en afkoelen
Hoe graag je je hardloophorloge ook aan de praat wil krijgen, als je meteen begint met hardlopen, kun je last krijgen van krampen. Na verloop van tijd ontdekken de meeste hardlopers hun eigen manier van opwarmen. Hoe dan ook moet je thuis je gewrichten mobiliseren en de juiste spieren activeren voordat je op pad gaat. Begin aan een heel rustig tempo. Hoe verleidelijk het ook is om na het hardlopen meteen te gaan douchen, naar de keuken te rennen en dan naar de woonkamer te gaan, doe dat niet. Een cooling down is essentieel. De belangrijkste punten om te onthouden zijn: Je ruggengraat, je hamstrings en je heupflexoren.
5. Probeer niet te veel en te snel te rennen
Laat je niet meeslepen door het hardloopvirus. Luister naar je lichaam en vermijd het overmatig opvoeren van je hardlooptraining in korte periodes, je vergroot alleen maar het risico op blessures. Blijf in plaats daarvan consequent en verhoog geleidelijk je looptraining terwijl je naar je lichaam luistert.
6. Blijf ademen
Focus je in de eerste maanden op het opbouwen van je conditie en ademhaling. Op die manier vergroot je je algemene conditie en kun je verder hardlopen, win- win. Als je leert hoe je moet ademen tijdens het hardlopen, kom je al een heel eind. Om je ademhaling onder controle te houden, begin je met een ‘3 in en 3 uit’ ademhalingsfrequentie. Dit betekent simpelweg dat je drie stappen ademhaalt en dan weer drie stappen uitademt. Het zal je ook helpen bij het ontwikkelen van je natuurlijke hardloopritme.
Met deze tips ben je helemaal klaar om de beste versie van jezelf te worden!
Geef een reactie