Het snelle antwoord op deze vraag is een ongetwijfeld “ja”. Maar het is de moeite waard even stil te staan bij wat dit betekent voor een waardeoordeel te vellen of de technologie te demoniseren. Uiteindelijk is kunstmatige intelligentie de automatisering van een proces dat samengaat met de mens: redeneren. Het komt voort uit de noodzaak om de verwerking van informatie te versnellen, als gevolg van de toenemende beschikbaarheid van gegevens. Dit komt voort uit de evolutie en verfijning van de menselijke activiteit, die de interactie van talrijke factoren betekent.
Van ruilhandel zijn we overgegaan naar een netwerk van internationale uitwisseling, toegankelijk voor elke gebruiker. Een consument kan overal ter wereld goederen kopen op een e-commerceplatform. Met een paar muisklikken op je computer wordt een transactie, die 30 jaar geleden nog ondenkbaar was, onmiddellijk verwerkt.
En dit herhaalt zich op alle gebieden. Van het boeken van medische afspraken of bankzaken, tot het lezen van nieuws en socialiseren. Wij zouden nauwelijks in staat zijn deze activiteiten online uit te voeren als algoritmen en kunstmatige intelligentie niet bestonden.
De amusementsindustrie en kunstmatige intelligentie
Het genieten van vrije tijd is een recht dat is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het effect ervan op de geestelijke en lichamelijke gezondheid staat buiten kijf. Tegelijkertijd is ook de vrijetijdscultuur een bloeiende industrie geworden. En net als de andere economische sectoren richt zij zich steeds meer op het online terrein. In 2019 werd deze markt geschat op meer dan 180 miljard dollar en de verwachting is dat hij in 2027 meer dan 650 miljard dollar zal bedragen.
Het is geen geheim dat voor de ontwikkeling van online amusementssites kunstmatige intelligentie nodig is. De identificatie van gebruikersvoorkeuren is een bepalende factor geweest voor het succes van veel van deze platforms. Bijvoorbeeld, online casino’s zoals www.bet777.be gebruiken deze informatie om hun diensten aan te passen en de gebruikerservaring te verbeteren.
Welke toepassingen heeft kunstmatige intelligentie in de amusementsindustrie?
Dankzij voorspellende analyses kunnen entertainment platforms patronen en voorkeuren van gebruikers vaststellen. Op basis van de verzamelde gegevens en de daaropvolgende analyse ontwerpen zij strategieën om de ervaring te verbeteren.
Een goed voorbeeld hiervan is te zien in de Spotify-applicatie. Wekelijkse Discovery-lijsten en dagelijkse mixen worden gegenereerd met informatie die is verwerkt met kunstmatige intelligentie. De eerste van deze functies presenteert de gebruiker de releases van de week die overeenkomen met diens muzikale smaak. De Dagelijkse Mix maakt ook afspeellijsten die je favoriete nummers combineren met nieuwe nummers.
Het voordeel is niet alleen voor de gebruiker, maar ook voor nieuwe producenten. Zij krijgen meer zichtbaarheid, waardoor hun relevantie en populariteit toenemen. Met andere woorden, de controle wordt weggenomen bij de media en de gebruiker krijgt meer macht, waardoor de toegang tot nieuws wordt vergemakkelijkt.
Kunstmatige intelligentie (of AI) wordt ook gebruikt om de klantenservice te verbeteren. Dit is bijzonder voordelig op platforms waar een commerciële uitwisseling plaatsvindt. Het stelt je in staat om online-antwoorden te automatiseren, met chatbots die 24/7 beschikbaar zijn en de meest voorkomende vragen in realtime kunnen beantwoorden.
Schendt AI de privacy van gebruikers?
Kunstmatige intelligentie heeft de efficiëntie en doeltreffendheid op vele kennisgebieden verhoogd. Het heeft de analyse van informatie vereenvoudigd en de verwerking van grotere hoeveelheden gegevens mogelijk gemaakt. Maar het is geen nieuwe praktijk, het is alleen geoptimaliseerd. Een e-commercesite geeft winkelaanbiedingen, net zoals de buurtwinkelier vroeger deed. Beide zijn gebaseerd op de kennis van de klant.
Om privacy schendingen te voorkomen, moeten gebruikers worden voorgelicht over het juiste gebruik van digitale platforms.
Geef een reactie