Als een stel gaat trouwen, is het gebruikelijk dat er hulp wordt ingeschakeld bij de organisatie van de bruiloft. Zo hoeft het stel niet alles alleen te doen. Er is immers veel om te regelen! De ceremoniemeester springt bij: meestal is dit een familielid, vriend of kennis van het bruidspaar. Het is namelijk fijn als jullie een hechte band hebben samen. Ben je ceremoniemeester? Dan zijn dít je taken.
Communicatie
Communicatie is heel belangrijk! Zo is het slim om al ver van tevoren aan te kondigen wanneer de bruiloft plaatsvindt, zodat alle gasten nog ruimte vrij hebben in de agenda. Je kunt als ceremoniemeester helpen met de trouwkaarten. Zorg dat de kaarten zo snel mogelijk de deur uitgaan. Je kunt ook eerst een save the date kaart maken, met later nog een officiële trouwkaart: het is best gebruikelijk om hier twee momenten voor te pakken. Kijk samen met het bruidspaar kritisch naar de informatie op de trouwkaart. De datum moet er natuurlijk op staan, maar ook andere zaken: van dresscode tot cadeauwensen. Voor de gasten is het fijn als er een programma op staat, met een verloop van de dag. Hoe uitgebreider de informatie is, hoe beter. Daar kun je het bruidspaar perfect bij ondersteunen.
Gasten
Vaak zijn er veel genodigden voor een bruiloft. Het kan zo zijn dat het bruidspaar vraagt of je als ceremoniemeester de gastenlijst wilt bijhouden. De gasten geven in dat geval aan jou door of ze wel of niet aanwezig zijn op de grote dag. Zo hoeft het stel niet steeds te reageren als er iemand iets heeft laten horen: dat scheelt natuurlijk flink wat tijd. Overleg bij trouwkaart ontwerpen daarom goed welke contactgegevens het bruidspaar op de kaart wil noteren. Ben jij als ceremoniemeester de aangewezen contactpersoon? Dan is het wel zo handig dat de gasten jou kunnen bereiken. Om te laten weten of ze wel of niet aanwezig zijn, maar ook bij andere vragen of opmerkingen. Neem dit deel op je. Je bent tevens het aanspreekpunt voor de gasten op de dag zelf. Men kan bij jou terecht als er iets aan de hand is, om het bruidspaar niet lastig te hoeven vallen.
Vrijgezellenfeest
Is er de wens voor een vrijgezellenfeest? Dit regelt de ceremoniemeester! Het moet immers een verrassing zijn voor de bruid of bruidegom. Bedenk een leuke activiteit en trommel alle vrienden en kennissen op voor het feest voorafgaand aan de bruiloft. Ook hier heb jij dus weer contact met de gasten, ditmaal om ze uit te nodigen voor het vrijgezellenfeest. Maak er een origineel feest van en zorg dat het past bij de bruid of bruidegom.
Speeches
Het is hartstikke leuk als er speeches en andere stukjes zijn op de bruiloft. Maar het is niet fijn als dit een rommeltje is, en iedereen maar vanuit het niets begint met een woordje. Leg dit liever vast. Vraag de gasten of ze een speech of stukje willen doen. Op basis van het aantal ‘aanmeldingen’ maak je een planning en laat je weten wanneer het tijd is voor een bepaald stukje. De een is aan de beurt tijdens de borrel, de ander tijdens het diner: verdeel dit op logische wijze. Vraag ook meteen wat de speech of het stukje ongeveer inhoudt, om overlap te voorkomen. Het is immers niet zo leuk als er twee keer een Abc’tje wordt gedaan. Stel dan liever voor om nog met een ander idee te komen.
Draaiboek
Het lijkt misschien overbodig, maar is zeker aan te raden: maak een draaiboek voor de grote dag. Hierin neem je alle onderdelen van de dag op. Het aankleden, het vervoer, de ceremonie, de borrel, het diner en het feest, er gebeurt veel op de dag. Probeer je aan de gezette tijden te houden, zodat de bruiloft netjes verloopt.
Neem je taken als ceremoniemeester serieus. Het is immers best een verantwoordelijke rol, waarbij het gaat om dé grote dag van het bruidspaar! Daar moet je dus wel voor openstaan. Leuk? Dan ben je zeker geschikt als ceremoniemeester. Met de bovenstaande tips maak je een succes van je taak.
Geef een reactie