In Nederland kennen we relatief koude winters. We willen natuurlijk geen kou leiden en daarom zetten we regelmatig de verwarming aan. Nu de energieprijzen behoorlijk stijgen is het aanzetten van de verwarming niet de meest voordelige optie. Bovendien kun je nog wel eens vergeten om die uit te zetten in een kamer, waardoor de kosten al helemaal hoog oplopen. Daarom is een slimme thermostaat handig. Daarmee kun je bijvoorbeeld elke kamer voorzien van een eigen temperatuur. Welke voordelen er nog meer aan zo’n thermostaat zitten lees je in dit artikel.
Alle voordelen op een rij
Door het aanschaffen van een slimme thermostaat heb je veel meer inzicht in jouw energieverbruik. Je hebt zo een goed overzicht van alle stookkosten. Dit maakt het ook mogelijk om veel makkelijker te zien of besparen nodig is.
Bovendien vergroot een slimme thermostaat het woon comfort thuis. Heb je het al koud onderweg naar huis? Dan zet je op afstand alvast de thermostaat aan via jouw mobiele telefoon. Dit resulteert erin dat je thuis komt in een huis dat al verwarmt is. Dat is nog eens comfortabel. Grote kans dat de thermostaat een paar graden lager gezet kan worden de rest van de avond. Je hebt het namelijk minder snel koud als je al in een warm huis aankomt.
Daarnaast hadden we het net al over het bedienen van verschillende kamers. Zo kun je bijvoorbeeld de slaapkamer alvast opwarmen voordat je naar bed gaat. Of je zet juist de verwarming in de woonkamer uit. Dit kan allemaal op afstand. Dus ook al is iedereen in haast vertrokken en is er niemand meer thuis, dan kun je alsnog de verwarming uit zetten. Dat komt allemaal door de slimme thermostaat, die gemakkelijk op afstand bediend kan worden. Zo heb je ook geen hoge rekeningen meer, want je hebt het helemaal zelf in de hand.
Hoe kies je een slimme thermostaat?
Niet elke slimme thermostaat is hetzelfde. Je hebt uiteraard verschillende opties, waar je uit kunt kiezen. Het handigste is om voor jezelf alvast wat eisen op een rijtje te zetten, waar jouw slimme thermostaat aan moet voldoen. Wat vind je nou echt belangrijk? Als de voordelen hierboven je erg aanspreken, moet de thermostaat wellicht te bedienen zijn via een app. Dat is niet alleen handig voor op afstand, maar ook als je vanaf de bank de verwarming aan wil zetten. We zijn anno 2022 nou eenmaal luxe gewend, door alle nieuwe en slimme gadgets.
Een andere eis kan draadloos zijn. Misschien werk je liever met zo weinig mogelijk draden in huis en dan is een adapter aan een slimme thermostaat natuurlijk niet gewenst. Als je zulke eisen aan een slimme thermostaat stelt, kun je veel makkelijker op zoek naar de thermostaat die bij jou past. Er vallen namelijk al een aantal slimme thermostaten af als je jouw wensenlijstje af bent gegaan. Wellicht heb je ook nog de voorkeur voor een bepaald merk. Op die manier blijft er uiteindelijk de perfecte slimme thermostaat over, die bij jullie in huis past.
Uiteraard zijn er ook slimme thermostaat-regelingen verkrijgbaar. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als jullie vloerverwarming hebben in huis. Mochten jullie dat nog niet hebben, maar daar wel over nadenken, dan is het verstandiger om eerst te kiezen voor een vloerverwarming. Nadat deze is aangelegd, kun je veel gerichter zoeken naar een slimme thermostaat. Het zou namelijk zonde zijn als je een thermostaat aanschaft, waar de vloerverwarming later niet op aangesloten kan worden. Bedenk daarom eerst wat je nog aan huis aan wil passen en schaf daarna pas de slimme thermostaat aan. Ook als je binnenkort gaat verhuizen, wil je wellicht wachten met de aanschaf. Daarna is er tijd om van alle voordelen te genieten.
Geef een reactie