De winterperiode is voor je tuin niet de leukste periode. Er zijn verschillende zaken die je kan doen om je tuin volledig klaar te maken voor de winter. Daarnaast is het ook belangrijk dat je ook tijdens de wintermaanden je tuin onderhoudt. De beste maand om met je voorbereidingen te beginnen is meestal oktober. Enerzijds omdat het nog niet te koud is om in de tuin te werken, aan de andere kant is de grond nog niet te hard of bevroren waardoor werken eenvoudiger gaat.
Bescherm je gazon en je planten
Een van de belangrijkste zaken om je tuin volledig winterklaar te maken, is het maaien van je gazon. Het gras stopt namelijk pas met groeien wanneer de temperatuur onder de zes graden zakt. Daarom is het aan te raden om de laatste keer je gras niet te kort te maaien zodat je gras de winter overleeft. Daarnaast is het belangrijk dat je bladeren van de bomen ook regelmatig van je gazon haalt. Wanneer je het laat liggen, is er een kans dat je gras bruin wordt.
Bloemen en planten die je in de zomer buiten zet, hebben vaak een kleine overlevingskans in de winter. Wees daarom voorbereid en zet zomerplanten en -bloemen droog en beschermd tijdens de koudste maanden van het jaar. Zodra de eerste zon in het land is, kan je ze opnieuw buiten zetten zodat ze terug kunnen bloeien.
Zorg dat je tuin veilig is
Wanneer je wandelpaden in je tuin hebt, is het ook aan te raden om deze te voorzien van een laagje strooizout als er vriestemperaturen worden aangekondigd. De korrels waaruit strooizout bestaat, zorgen ervoor dat het vriespunt van het water lager ligt waardoor het minder snel zal bevriezen. Hierdoor loop je minder risico op een gladde ijslaag wanneer je in de ochtend wakker wordt.
De term strooizout mag zeker niet verward worden met onthardingszout. De naam lijkt te verwijzen naar een zelfde werking, maar onthardingszout wordt enkel binnenshuis gebruikt. Het zorgt er namelijk voor dat het water dat uit onze kranen komt minder kalk en calcium bevat. Dit zorgt ervoor dat er minder kalkaanslag op je keukentoestellen komt waardoor ze langer meegaan. Daarnaast zorgt zacht water, wat een andere naam is voor water zonder kalk, dat je toestellen ook minder energie moeten verbruiken om dezelfde prestaties te leveren. Gebruik met andere woorden dus nooit onthardingszout als alternatief voor strooizout in je tuin.
Geef een reactie