Nederlanders genieten graag zo lang mogelijk van hun tuin, maar de koude wintermaanden zijn onvermijdelijk. Het is dan een goed idee om wat extra aandacht aan je tuin te besteden zodat je er in het voorjaar weer zo snel mogelijk van kunt genieten. Wel is het logisch dat sommige planten het niet zullen overleven en dat je tuin er de komende maanden wat minder leuk uit zal zien. Toch kun je wel wat voorbereidingen treffen die ervoor zullen zorgen dat je tuin volgend jaar weer mooi zal gaan opbloeien.
Snoeien
Heb je veel bomen en struiken in je tuin staan? Dan kun je ze het beste voor half december snoeien. Wanneer je in de winter snoeit kun je, door de kale takken, beter de vorm van de boom herkennen en bepalen welke takken er korter kunnen. Omdat de bomen en struiken zich in de rustfase bevinden zullen ze in de lente een sterke en gezonde groei hebben. Het beste moment om te snoeien is wanneer alle bladeren van de boom of struik afgevallen zijn.
Bloembollen planten
Om ervoor te zorgen dat je tuin er in de lente weer fris en vrolijk uitziet kun je alvast bloembollen planten. Kies dan vooral sterke bloembollen die de kou van de winter zullen overleven zoals narcissen, hyacinten, sneeuwklokjes en krokussen. Deze bloembollen zullen ervoor zorgen dat je in de lente veel vrolijke kleuren in je tuin hebt. De ideale diepte om een bloembol te planten is zo’n 5 tot 10 centimeter diep. Extra tip: gooi de bloembollen neer op de grond en plant ze op de plek waar ze terechtkomen om zo een natuurlijke verspreiding na te bootsen!
Het gazon
Veel mensen laten hun gazon links liggen op het moment dat de zomer voorbij is en ze niet meer in de tuin zitten. Dit is zonde; je kunt je gazon het beste blijven verzorgen zolang het gras doorgroeit. Het gras stopt met groeien als de temperatuur voor een langere tijd onder de 5 à 6 graden komt. Het is dus juist goed om je gras tot het laatste moment te blijven verzorgen zodat je gazon sterk de winter in gaat. Op die manier zal je gazon in de lente weer eerder mooi en vol zijn.
Bemesten
Het bemesten van je tuin lijkt een klusje dat je vooral in de lente en zomer moet uitvoeren, maar ook in de herfst is het een goed idee om de grond van wat extra voedingstoffen te voorzien. met herfstbemesting zorg je ervoor dat de grond zo sterk mogelijk de kou en vorst tegemoet gaat. Neem dan ook gelijk je gazon mee in het bemestingsproces. Een bijkomend voordeel is dat je tuin door een goede bemesting minder vatbaar is voor mos- en onkruidvorming in het voorjaar.
Een laatste tip: gaat het sneeuwen? Hoe mooi het ook is, je kunt het beste snel de sneeuw van je planten en struiken verwijderen. Sneeuw is erg zwaar en kan ervoor zorgen dat takjes en stelen doormidden breken.
Geef een reactie